Vroeger was het zo dat je trouwde onder gemeenschap van goederen, je deelde echt alles. Echter leidde dat tot grote gevolgen bij het uit elkaar gaan (wat uiteraard niet de intentie is).
Tegenwoordig is het trouwen onder gemeenschap van goederen een keuze.
Sinds 2018 trouwt iedereen standaard onder huwelijkse voorwaarde, wat inhoudt dat een bezoek aan de notaris een must is.
Trouwen onder huwelijkse voorwaarden
Wat houdt trouwen onder huwelijkse voorwaarden eigenlijk in?
Wanneer iemand zou trouwen onder gemeenschap van goederen wordt alles gedeeld, de schulden, het spaargeld en de eventuele erfenissen.
Bij de huwelijkse voorwaarden, hoeft niet alles gedeeld te worden en kunnen de bruid en bruidegom hier afspraken over maken. Mocht ooit een scheiding plaats gaan vinden, scheelt de huwelijkse voorwaarde veel gerompslomp in een later stadium.
Bij de notaris ga je een huwelijksakte opstellen, deze akte wordt ook wel notariële akte genoemd. Voor het opstellen van het document kun je enkel terecht bij een notaris.
Tijdens het opstellen van deze akte wordt er besproken wat er wel en niet met elkaar gedeeld wordt. De akte is geldig nadat het jawoord is gezegd.
De kosten voor het bezoek aan de Notaris ligt af van de ingewikkeldheid van de afspraken tussen de bruid en bruidegom. Normaliter liggen de kosten tussen de vijfhonderd en twaalfhonderd euro.
Rol van de notaris.
De notaris is een onafhankelijke factor die neutraal staat in jullie relatie. De notaris zal nooit een partij kiezen en houdt zich enkel bezig met de afspraken en feiten.
Bij de Notaris geef je aan wat je wilt delen met je partner en wat niet, hier worden vervolgens afspraken over gemaakt en vastgelegd.
De huwelijkse voorwaarden kunt u vergelijken met het persoons-familie recht, net zoals een testament.
Onderstaand hebben wij de beste notarissen voor u op een rijtje gezet, neem gerust vrijblijvend contact met ze op indien u vragen heeft m.b.t. de huwelijkse voorwaarden.